17 Juni JO verzorgt wereldpremière


Auteur: Simone Leuven

De wereldpremière van een muziekstuk verzorgen – niet iets wat amateursymfonieorkesten vaak meemaken. Toch had het Jeugdsymfonieorkest Bloembollenstreek (JO) o.l.v. Erik Waerts afgelopen vrijdag 17 juni de eer deze taak te vervullen.

Na ruim een half jaar hard gerepeteerd te hebben, speelde het orkest, met JO-lid Lieselotte van Tol als soliste, Piano Concerto No. 1 op het eindexamen van de componiste Rieteke Hölscher aan het Utrechts Conservatorium. Hölscher heeft haar pianoconcert speciaal voor een jong amateurorkest geschreven met het doel om jeugdige muzikanten via het stuk iets te leren, zoals het spelen van passages met veel maatsoortwisselingen of spannende samenklanken. Deze missie is absoluut geslaagd: niet alleen werd Hölschers eindexamen beoordeeld met een 8, maar ook heeft het JO door middel van haar stuk kunnen groeien. Waar de orkestleden aan het begin van dit project nog nauwelijks bekend waren met hedendaagse muziek, hebben ze zich het stuk in de afgelopen maanden eigen gemaakt en was hun enthousiasme duidelijk zicht- en hoorbaar. Piano Concerto No. 1 zal dan ook nogmaals door het JO uitgevoerd worden op het Openingsconcert van de feestweek in Lisse aankomende september.

Voorafgaand aan het eindexamen kregen de JO-leden een fantastische koorworkshop verzorgd door het Utrechts Conservatorium. In een bevlogen uur maakte het orkest kennis met diverse stukken van Russisch en Engels religieus repertoire tot muziek van Sting en Arvo Pärt. Het was voor iedereen en leuke en bijzondere ervaring om nu eens niet met instrumenten, maar met hun eigen stemmen samen muziek te maken. Voor deze geweldige workshop en het inspirerende project zijn de orkestleden, dirigent en vereniging het Utrechts Conservatorium en Rieteke Hölscher ontzettend dankbaar!

 


Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Symfonieorkest Bloembollenstreek