23 april 2015 SOB naar Rome


Het Symfonie Orkest Bloembollenstreek o.l.v. Paul van der Reijden ging van 23-27 april 2015 op concertreis naar Rome (Manziana). Het orkest had daar een uitwisselingsprogramma met het koor La Settima Nota o.l.v. Massimo Paffi. Het orkest is hartelijk ontvangen door het koor in Manziana. De leden verbleven bij de koorleden thuis. Behalve een concert in Manziana waren er vele activiteiten gepland, van individuele uitjes met de gastgezinnen tot een dagje Rome. In april 2016 komt het koor naar Lisse.
Om eens een wat ander bericht dan gewoonlijk te schrijven treft u hieronder de korte verslagen van de SOB-leden die de concertreis hebben meegemaakt. U krijgt zo een aardige indruk van onze reis naar Rome en Manziana.

Onderaan deze pagina staan 2 filmpjes waarmee u het concert kunt bekijken en beluisteren.


SOB naar Rome23‘De hele reis naar Rome en Manziana was geweldig. Vooral om op deze manier de andere orkestleden beter te leren kennen. Ik heb van alles genoten, met als hoogtepunten het bezoek aan Monterana met Sjoukje en onze gastvrouw Gabriela, het concert in Manziana en het bezoek aan Rome. Als er nog een keer een uitwisseling komt dan ga ik zeker mee.’ Linda
‘Voor mij was onze reis naar Rome (Manziana) een fantastische belevenis ook door het warme contact met onze Italiaanse partners. Echte hoogtepunten waren de repetities in de raadzaal en de spetterende uitvoering op zaterdagavond in de kerk van Manziana. Een belevenis die ik niet snel zal vergeten. Daarnaast was het erg leuk om onze leden van het orkest beter te leren kennen, ik geloof vast dat we daar ook beter door gaan spelen.’ Dick


‘Een heel bijzondere ervaring met als hoogtepunt ons concert in Manziana, de muzikale bijdrage aan de mis in de kapel van SOB naar Rome86Scala Santa, Rome in vogelvlucht en uiteraard het verblijf bij de gastgezinnen. We zijn verwend en onze Italiaanse vrienden hebben er veel werk van gemaakt. Ik vond het bijzonder gezellig en onvergetelijk.’ Verona


‘Het waren slechts enkele dagen, maar wat heb ik veel meegemaakt. Dankzij de gastvrijheid van de Italianen is de reis voor mij een groot feest geweest. Het concert in Manziana vond ik geweldig. Samen met La Settima Nota hebben we een heel goede prestatie geleverd. En het was hartverwarmend om te zien hoe het Italiaanse publiek genoot van de avond.’ Wouter


SOB naar Rome83‘Mijn ervaring is dat het een geweldig evenement was. We zijn door de koorleden van La Settima Nota heel warm onthaald en goed voorzien van eten en drinken. Het gastgezin waar een ander orkestlid en ik logeerden heeft ons echt in de watten gelegd. Het was wel ongewoon dat we voor de eerste repetitie redelijk laat repeteerden maar ach, we hoefden verder nergens voor te zorgen dus het was goed te doen. Het belangrijkste was natuurlijk het concert op 25 april. Ons orkest werd aangevuld met heel goede Italiaanse muzikanten en wat was het publiek enthousiast vooral toen men uit volle borst meezong. Het begeleiden van het koor in de kerkdienst op zondag in Rome en het bezichtigen van enkele bezienswaardigheden daarna was zeer de moeite waard. Als afsluiting wil ik nog zeggen dat de sfeer onder de SOB’ers heel plezierig was.’ Riet


SOB naar Rome32‘Italië is mijn land, Roma mijn stad. Als Italiaanse ben ik gewend aan alle mooie dingen die mijn land heeft, en ik concentreer mij altijd op de slechte dingen (viezigheid, chaos, decadentie…). Ik ben jullie dankbaar omdat ik door jullie ogen mijn land op een andere manier gezien heb. Ja, jullie hebben gelijk…wat een mooi land is mijn land! Een week voordat we vertrokken had ik door het nieuws dat ik van Massimo hoorde (geen paukenist, geen twee concerten, geen hoornisten, geen snaren voor de cello’s…) slapeloze nachten.
Ik voelde mij verantwoordelijk voor jullie en ik begon te denken dat alles mis zou gaan! Toen ik op vrijdagochtend op het plein van het gemeentehuis kwam keek ik gelijk naar jullie gezichten en ik zag alleen maar glimlachende mensen. Toen ik uitstapte hebben jullie mij allemaal met zo’n warmte verwelkomd dat ik dacht: “…ja, alles zal goed komen…” en toen is ook voor mij ons magische weekend begonnen…..’ Ida


De 5 dagen in Italie zijn onvergetelijk. De Italian way of life vond ik weldadig in al zijn aspecten.’ Jaap


‘De reis naar Italie was verrassend door de lieve ontvangst en de leuke contacten met iedereen. Voor mij was het hoogtepunt wel het bezoek aan de Scala Sancta en het spelen tijdens de mis in het “heilige der heiligen”.’ SjoukjeSOB naar Rome34
‘Eerst denk je, waar kom ik terecht en hoe zal het allemaal gaan in een land waar ik nog nooit geweest ben en met een taal waar ik geen woord van versta. Gelukkig was Ida er als een geweldige tolk. De sfeer tussen de SOB-ers en de Italiaanse leden van het koor was meteen erg goed. Wat een vriendelijke mensen en wat hebben ze moeite gedaan om het ons naar de zin te maken. Het hoogtepunt was het concert in Manzania, waar we een fijn concert speelden in een overvolle kerk met het Wilhelmus en het Italiaans Volkslied.
Wat een feest en wat een blij publiek. De geheel verzorgde voetreis door Rome was heel bijzonder. Wat heb ik een fijne tijd in Italië gehad met de mensen van het koor en van het SOB. Meerdere mensen heb ik van een andere kant leren kennen. We zijn daardoor echt een team geworden.’ Mies


SOB naar Rome36‘Het plan om naar Rome te gaan- er te zijn- en na afloop met elkaar na te genieten van beelden en geluid; het is allemaal één grote droom. Er waren nogal wat hoogtepunten; het warme onthaal, de hartelijkheid en gastvrijheid van de Italianen en het concert! En dit alles omlijst met de meest verrassende en heerlijke maaltijden; wat zijn we verwend. De meeste indruk heeft toch wel gemaakt het meedoen met het koor in de Scala Santa in Rome, met daarbij de rondleiding die volgde na de dienst. Tel daarbij op dat we een fantastische en super enthousiaste fluitiste hebben, die alles voor ons de hele dag regelde en vertaalde. Dank je wel Ida! Ja ik ben weer geland, maar denk met veel warmte terug aan een bijzondere reis, die ook de onderlinge band met de orkestleden versterkte.’ Corine


SOB naar Rome49SOB naar Rome49‘De uitwisselingsreis was een onvergetelijke ervaring. De hartelijke ontvangst in de gezellige gastgezinnen, de vele Italiaanse woorden tijdens het eten en musiceren, het prachtige landschap met bloemen en vogels en natuurlijk het samen musiceren met het Italiaanse koor; het was allemaal zo afwisselend en ontspannen, dat vier dagen veel langer leken. Vroeg buiten ontbijten met het geluid van de hop, dat maak je in Nederland niet mee.
In Rome was ik onder de indruk van de prachtige mozaïekvloeren en geweldige plafonds, maar ook van de imposante bouwwerken waar je zelf heel erg klein bij blijkt. Het was heel fijn om eens wat intensiever te praten met mensen waar je in het orkest wat verder vandaan zit en het is voor herhaling vatbaar. Dank aan de organisatoren hier en in Italië!’ Martine


Hieronder een kleine selectie van de foto’s. Voor een wat grotere selectie klikt u HIER.


Eerste deel van het concert in Manziana: U kunt kijken en luisteren naar de Ouverture ‘Il Barbiere di Siviglia’ van Rossini en Symfonie No.1 van Gounod.

Tweede deel van het concert in Manziana. Symfonie Orkest Bloembollenstreek en ‘La Settima Nota’ o.l.v. Paul van der Reijden en Massimo Paffi.
U kunt kijken en luisteren naar: ‘Lacrimosa’ van Mozart – ‘Coro di Zingari’ van Verdi – Funiculi funciculà (Italiaans volksliedje) – ‘Chorus of the Hebrew Slaves’ van Verdi – en tot slot het Nederlandse en Italiaanse volkslied.


Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Symfonieorkest Bloembollenstreek