18 mei 2015 Opening Floralis


18-24 Mei 2015: Na jarenlange voorbereidingen kon Floralis, Huis van Cultuur de deuren openen. De vaste gebruikers van Floralis hadden een feestelijke openingsweek voorbereid. Gedurende de week was er van alles te doen: van rondleidingen door Stichting Bescal tot open lessen, voorstellingen en concerten.

Openbare repetitie SOBOp maandagavond 18 mei trapte het Symfonie Orkest Bloembollenstreek o.l.v. Paul van der Reijden de week af met een openbare repetitie. Zij mochten dat doen in de prachtige Mijnzaal en konden zo al even wennen aan de nieuwe zaal. Deze avond werd ook besteed aan een laatste repetitie met de zangers voor het Lied van Lisse.
Op vrijdag 22 mei was onze vereniging goed vertegenwoordigd met diverse activiteiten. In de middag organiseerden het Junioren– en Jeugdsymfonieorkest (JUSO en JO) een openbare repetitie. Het publiek kon kennismaken met de mooie oefenzaal en leden konden wennen aan de nieuwe oefenruimte.

Even na 18.00 uur vond de generale repetitie plaats voor het Lied van Lisse. Voor het eerst samen met alle orkestleden van onze drie orkesten en zangers van MLX, JTS Flores en a Capella koor de Gele Hoed. Componist Bob Zimmerman gaf nog wat laatste aanwijzingen.
Om 19.00 uur vond het concert plaats van het JUSO en het JO. SOB 1_2Wethouder Adri de Roon richtte zijn openingswoord tot een volle zaal. De Roon vroeg eerst aandacht voor de organisatoren van deze openingsweek: Remco Went van Jeugdtheaterschool Flores, Milly Oosterberg van MLX Musical&Dance, Sjoerd Heeringa van Filmhuis Lisse en Verona Leuven van Symfonieorkest Bloembollenstreek.

De laatste twee zijn vanaf het begin (zo’n 13 jaar geleden) betrokken geweest bij het hele project Floralis. Ook Tosca Engels van Stichting Bescal en Anne Marie van der Bent, communicatie-adviseur van de gemeente Lisse, werden in het zonnetje gezet.

SOB 9Het Juniorensymfonieorkest Bloembollenstreek o.l.v. Marcus Vliegen gaf vervolgens het startsein voor een mooi concert. De nog jonge leden van dit opleidingsconcert gaven hun visitekaartje af met stukken van Welle, Rossini, Tsjaikovski, Mozart, Brandon, Bizet en Williams. Het Jeugdsymfonieorkest Bloembollenstreek o.l.v. Erik Waerts nam het stokje over en presenteerde zich met de ouverture uit de opera La Belle Hélène van Jacques Offenbach, de ouverture uit de opera Nabucco van Guiseppe Verdi en het eerste deel uit L’Arlesienne Suite No. 1 van Georges Bizet.

Het Jeugdsymfonieorkest zal een deel van dit programma ook spelen tijdens de finale van het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten op 13 juni in De Doelen in Rotterdam. Na het concert van het JO ging het Lied van Lisse van componist Bob Zimmerman met tekst van Ruben van Gogh in première, een stuk bestaande uit vier delen voor zangers met orkest. Het was gezellig druk op het podium (ruim 60 orkestleden en tientallen zangers). De zaal reageerde enthousiast en zong uit volle borst mee met het refrein.

Het meisje van Lisse
De Leeuw van Lazuur
Halfweg, De Engel
De velden vol vuur
Het Vierkant, de bollen,
De bloemen, het Huys
De molens, de Keukenhof
Lisse m’n thuis

SOB 41


Openbare repetitie SOB4
Op zaterdag 23 mei was de vereniging de gehele dag in Floralis. Vanaf 10.00 uur deden veel leden mee met het open podium. Er kon worden geluisterd naar ensembles, solo’s, duo’s en kwartetten in diverse samenstellingen, zowel in de Mijnzaal als in de Foyer van Floralis.
De bijdrage van onze vereniging aan de openingsweek werd afgesloten met een concert van het Open podium15Symfonie Orkest Bloembollenstreek o.l.v. Paul van der Reijden. Ook dit concert werd goed bezocht. Op het programma stond de Ouverture uit de opera Il Barbiere di Siviglia van Rossini en Symfonie No. 1 van Gounod. Dit was ook het programma waarmee het orkest in april j.l. concerten in Italië heeft gegeven.

Het concert werd afgesloten met de uitvoering van het Lied van Lisse.

Componist Bob ZimmermanComponist Bob Zimmerman werd in het zonnetje gezet en genoot zichtbaar van de uitvoering van zijn muziekstuk. De vereniging kan terugkijken op een succesvolle openingsweek van Floralis. Wij kijken uit naar onze verhuizing naar Floralis na de zomervakantie. Als u meer wilt weten over Floralis dan kunt u kijken op de pagina over Floralis op deze website. Hieronder een selectie van de foto’s, gemaakt door Rob v.d Linden en Kok van Luik. Voor alle foto’s klikt u HIER en een opname van het Lied van Lisse ziet u onderaan dit artikel.

Op de pagina Floralis, Huis van Cultuur kunt u meer lezen over Floralis en de ontwikkeling ervan.

 

 


Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Symfonieorkest Bloembollenstreek