22 sept. 2016 Openingsconcert Feestweek


Jeugdsymfonieorkest Bloembollenstreek en Maan openen feestweek met spetterend concert

(Auteur: Simone Leuven) Een daverend applaus, een uitzinnig publiek, een fantastische soliste, een geweldig orkest… Dit zijn nog maar een paar indrukken van het jaarlijkse openingsconcert van de feestweek in Lisse op donderdagavond 22 september. De avond was wederom een groot succes. In een uitverkocht paviljoen brachten het Jeugdsymfonieorkest Bloembollenstreek (JO) o.l.v. Erik Waerts en zangeres Maan als soliste de feeststemming tot ongekende hoogte.

openingsconcert-2016-30Naast het zichtbare plezier en enthousiasme op de gezichten van orkestleden, dirigent en soliste, was het programma een opvallend kenmerk van het concert. Muziekstukken in allerlei kleurschakeringen maakten dat er tijdens deze avond voor ieder wat wils was. In het eerste concertgedeelte zette het JO een indrukwekkend klassiek programma neer. Na een energieke start met het bekende eerste deel uit Symfonie No. 25 van Mozart was het publiek getuige van een zeer bijzonder pianoconcert. Dit moderne muziekstuk, dat speciaal voor het JO is gecomponeerd door Rieteke Hölscher, werd door het orkest en pianiste Lieselotte van Tol uitstekend en met veel overtuiging uitgevoerd. Door de voorafgaande uitleg van Erik Waerts over het muziekstuk, waarin onder andere werd gewezen op de verklanking van vingerafdrukken, wind en mobiele telefoons in de muziek, was het voor iedereen mogelijk om de verhalen achter het pianoconcert in de muziek terug te horen. Al met al maakte het optreden veel indruk op het publiek en werden Hölscher en Lieselotte op het podium toegejuicht met een zeer verdiend en lang applaus. Via het volgende stuk, het meeslepende “Valse triste” van Sibelius, kon het publiek de overweldigende ervaring van het pianoconcert laten bezopeningsconcert-2016-33inken, alvorens feestelijk de pauze in te gaan met de triomfmars uit de opera “Aïda” van Verdi. Een grote rol was weggelegd voor trompettisten uit het JO en Crescendo (Sassenheim) die voor op het podium de bekende marsmelodie de zaal in bliezen. Erik Waerts wist het publiek op meesterlijke wijze aan het zingen te krijgen na zijn andere prachtige verhalen waarmee hij de muziekstukken vóór de pauze aan elkaar reeg.

openingsconcert-2016-53Na de pauze maakte het programma een sprong naar populaire muziek met een spetterend optreden van zangeres Maan. Ze liet een ongelofelijke veelzijdigheid zien: van nummers van Beyoncé, André Hazes tot zelfgeschreven nummers, alles zong ze met een geweldige muzikaliteit en energie. Met een bewonderenswaardige gave voor entertainment maakte de winnares van “The Voice” 2016 het publiek aan het lachen of bracht de zaal juist in vervoering, en met veel uitstapjes van het podium naar de zaal schroefde Maan de feeststemming nog verder op. De bewerkingen van de liedjes voor orkest, gemaakt dopeningsconcert-2016-1oor Erik Waerts, gaven ieder nummer een “wow-factor.” In een opgetogen stemming werd het concert afgesloten. Met andere woorden: een spetterende en indrukwekkende opening van de feestweek.

De foto’s zijn gemaakt door de Harddraverij vereniging Lisse (Rob v.d. Linden). Voor alle foto’s klik HIER

 


Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Symfonieorkest Bloembollenstreek