25 feb. 2017 Leden aan het woord


Tulpenconcert sluit het jubileumjaar af. Leden aan het woord

Auteur: Loes Belt

Voor ons 40jarig jubileum willen we onze vitale orkestvereniging in het zonnetje zetten.  Als we de oogst bekijken, dan mogen we zeker wel even laten weten wat een leuke en creatieve orkesten we zijn. Daarom hebben we voor de afsluiting van dit feestjaar een portret van de vereniging willen geven. Voor het aanstaande Tulpenconcert op 25 maart hebben we een brochure samengesteld, waarin we de oogst van 40 jaar symfonisch musiceren in de Bollenstreek in beeld hebben gebracht. We lieten ook enkele leden aan het woord. Dat zijn superkorte, maar wel zeer veel zeggende gesprekjes geweest. Wat ze zeiden was wel zo unaniem positief, dat we ze een plek op de website waardig vinden.

In het SOB zitten nog enkele leden die ooit binnen gekomen zijn als echte beginnelingen in het orkest zijn gekomen en gaandeweg zich het spelen in het orkest eigen maakten. Ze kregen de ruimte om een steeds duidelijker rol te nemen, een weg te zoeken en te vinden en ze zitten na 10, 20 of zelfs 40 jaar nog steeds – of weer- in het orkest. Omdat het zo heerlijk is samen muziek te maken en samen stukken te spelen die je van de concertzaal, de CD of een ander medium kent.

Naar aanleiding Paul van der Reijdens tienjarig jubileum als SOB dirigent, in januari 2017, heeft hij van de SOB leden een klein dankboekje gekregen. Daaruit citeer ik met respect een paar uitspraken, die laten zien hoe leden dirigent en orkest ervaren. Ze zijn duidelijk kwaliteitsbewust. Uit de reacties van Marion Martine Astrid en Verona de volgende uitspraken:

“Het orkest is enorm veranderd en verbeterd onder jouw  (Paul’s)  leiding”
“…zoveel geleerd over intoneren, muzikale interpretatie, componisten en sfeer van de muziekstukken. We hebben veel gelachen en zijn steeds wat beter geworden. Ik verheug mij altijd op de maandagavonden, samen met veel plezier muziek te maken.”
“Een gastspeelster: Jullie hebben een leuke club! Paul dirigeert, tja op Paul’s manier. En dat is fijn. Je weet hoe hij het wil. En…..hij hoort alles, dat is niet altijd even fijn.”
“Pauls repetities zijn: Doelgerichte repetities richting het meest haalbare resultaat. Leuk is ook dat Paul zóveel tot de verbeelding sprekende associaties gebruikt, dat de humor de boventoon voert als het beroerd gaat. Dat komt de sfeer ten goede. Ik kom altijd met plezier naar de repetities en ga dan met een opgefrist gemoed weer naar huis. Dat zegt toch wel wat!”

Voeg daaraan toe de gezellige studiedagen op zaterdagen met catering door leden die ons dan echt verwennen. Dat maakt de band steeds hechter.

Deze loftuitingen laten vooral zien hoe belangrijk de dirigent is. We hebben het geluk, dat de dirigenten van de drie orkesten elk een geweldige klik met hun orkest hebben. Elk orkest heeft een eigen karakter en, zo blijkt, de dirigent  die daarbij past.

Hoe denken de JO leden erover? In de pauze van de JO repetitie op vrijdag in Floralis scoorde ik snel een paar complimenteuze uitspraken die vooral neerkwamen op: ’super’

Lieselotte (JO) veelzijdig lid  is afgestudeerd op piano op het conservatorium. Ze speelt niet alleen solo bij het orkest maar pakt even gemakkelijk  ook saxofoon om in het orkest mee te doen.
“Ik doe heel graag mee en leer ook veel! De snowman was ook heel leuk om te doen.”

 

“Je moet er vooral inzetten dat Erik (Waerts) een superdirigent is.”
“Het orkest is echt supergezellig  super super …..  de sfeer is relaxed.”

Erik  inspireerde deze serieuze orkestleden iets minder ‘braaf’ te poseren. En wat het programma betreft:

“Het harddraverijconcert is voor ons het hoogtepunt van het jaar, dan zijn we echt op ons best. Er komt veel publiek en dat is ook super……….”

JUSO repetitie: Onze opvolgers in 2037!
Meest gebruikte woord in hun commentaar: Leuk! Echt, alles is leuk. Ja en we gaan ook op muziekkamp, dat is echt leuk.  En… je leert er veel. Van deze blazers gaan er nu twee over naar het JO. Zo goed zijn ze!
Het is leuk en je leert veel. Twee ijverige JUSO dames


Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Symfonieorkest Bloembollenstreek