Dirigent JO

Erik Waerts

Erik Waerts (Foto Erik Waerts1960) begon op 10-jarige leeftijd met trompetlessen. Na het behalen van zijn atheneum diploma ging hij definitief studeren aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Op zijn  veertiende was hij daar al een jaar lang student. Zijn hoofdvakken waren trompet en directie. Hij kreeg trompetles van Peter Masseurs en Klaas Kos van het Concertgebouworkest en van Gilbert Mitchell (Amerika). Directielessen volgde hij bij Danny Oosterman, Jacques van Steen en Gerald Brown ( Costa Rica ).

Al tijdens zijn studie speelde hij trompet in het Nederlands Balletorkest en het Nederlands Theaterorkest.

Hij is dirigent van het Jeugdsymfonieorkest Bloembollenstreek, het Jeugdsymfonieorkest Haarlemmermeer, het Startersorkest en het Leerlingenorkest van Crescendo uit Sassenheim. Bij Crescendo is Erik ook coach voor de trompetsectie van de opleidingsorkesten. Erik was dirigent van The New Symphonic Experience, een professioneel kamerorkest dat speciaal was opgericht voor de pianist Jan Vayne. Zij gaven concerten in het hele land.

Erik is projectleider bij Pier K, het centrum voor kunst en cultuur in Hoofddorp. Hij is daar veel bezig met vernieuwing van muziekonderwijs, op scholen, in de vrije tijd en geeft leiding aan diverse muziekprojecten. In Amsterdam en in Haarlemmermeer is Erik dirigent van de leerorkesten. Hier krijgen kinderen vanaf groep 5 les op een symfonisch instrument en vormen een keer in de zoveel tijd een orkest van ruim 100 kinderen. Erik gebruikt daarbij regelmatig ‘Kunst in leren’ onderdelen.   Hij schrijft muziek met een educatief karakter en geeft deze uit bij de muziekuitgeverijen Molenaar en Mansarda Sintra. In 2014 componeerde hij “Het genie”, een soundscape compositie in opdracht van het Podium voor Architectuur.

Erik 2Ook is hij gecommitteerde en examinator voor blaasorkestenopleidingen. Hij werkt(e) samen met Jan Vayne, Miranda van Kralingen, Petra Berger, Bastiaan Ragas, Carel Kraayenhof, Cor Bakker, Tania Kross en Laurens van Rooijen. Met de laatstgenoemde maakte hij een CD samen met het Flevolands Jeugdsymfonieorkest. Als dirigent werkte hij mee aan diverse premières, o.a. een vioolconcert van Chiel Meijering en het muziektheaterstuk Steen van Jetse Bremer. Met een paar van zijn orkesten maakte hij tournees naar het buitenland, o.a. Tsjechië, Denemarken, Duitsland en Noorwegen. In september is hij elk jaar weer de dirigent van het concert van de Harddraverijvereniging van Lisse.
In november 2014 ontving Erik een koninklijke onderscheiding voor al zijn muzikale bezigheden, zowel regionaal als landelijk.


Facebooktwitterpinterestlinkedinmail