In 1976 stond in het Weekblad voor de Bollenstreek, vanwege het tienjarig bestaan van de Stichting Muziekschool Bollenstreek, een uitgebreid interview met de directeur, de heer Wim van Duijn. Het ging daarbij natuurlijk over de school, maar in een apart kader werd de liefste wens van de directeur geplaatst.
Daarin merkte de heer Van Duijn op dat hij een symfonieorkest in de Bollenstreek erg miste. Kort na het uitkomen van die editie werd de muziekschool bestookt met telefoontjes van geïnteresseerden.
De heer Van Duijn besloot toen een oproep te plaatsen. Die verscheen in het Weekblad van 6 september 1976.
Er kwam veel respons op die oproep. Het bestuur van de muziekschool, dat het initiatief steunde, wilde de aanloopkosten voor zijn rekening nemen. In ‘De Beurs’ in Lisse werd twee weken later al een bijeenkomst belegd. Er waren 50(!) aanmeldingen: In één keer een hele orkestbezetting. Tijdens die eerste bijeenkomst stelden vier heren zich kandidaat voor een bestuursfunctie. Dat waren Wim van Duijn, Hans Sicking, Jan Zwart en Hans Post. Ter plekke werd een bestuur gekozen en de heer Van Duijn werd gevraagd tijdelijk de functie van dirigent en artistiek leider op zich te nemen. Dat heeft hij zestien jaar met veel genoegen gedaan.
Bij de aanmeldingen zaten o.a. 17 violen, 2 altviolen, 1 contrabas, 2 hobo’s, 1 fagot en een aantal andere blaasinstrumenten. Belangrijk was dat het bestuur van de muziekschool middelen beschikbaar stelde om tot de oprichting te komen. Het orkest had geen cent in kas. Toch moest er bladmuziek komen, een zaal worden gehuurd enz. De ondersteuning hoefde niet lang te duren, maar was in het begin bijzonder welkom.
Tijdens de eerste repetitie van het Symfonie Orkest Bloembollenstreek (SOB), ook in ‘De Beurs’, op 25 oktober 1976, was de zaal tot de laatste stoel bezet. Om het gezellig te maken had de eigenaar de open haard aangestoken vlak achter de dirigent. Bij het zien ervan brak het zweet hem uit. Vanaf deze start zijn er veel mooie concerten gegeven (foto concert SOB in 1981). O.a. Olivia Krenek heeft in 1979 in een overvolle kerk het 3e pianoconcert van L. van Beethoven gespeeld en in 1986 het 1e pianoconcert van Mendelssohn. Beide concerten waren in de Grote Jeroenskerk in Noordwijk. Het SOB heeft ook mooie concerten gegeven met (aanstormende) talenten zoals Marijke Zijlstra (Fagot), Timora Rosler (cello), Annemiek IJzerman (harp), Saskia van Otterloo (cello), Maria Milstein (viool) en vele anderen.
Het SOB staat (na de vorige dirigenten Janos Konrad, Annelies Smit, John Macfarlane) sinds januari 2007, onder de deskundige en bezielende leiding van dirigent Paul van der Reijden. Hij doorspekt zijn technische en muzikale aanwijzingen tijdens de repetities op speelse wijze met anekdotes en jingles om de juiste associaties en beelden op te roepen. Er heerst in het volwassenenorkest een prettige sfeer en enkele leden nemen in samenspraak met de dirigent beslissingen over het programma.
Vijf jaar na de oprichting van het SOB bleek er behoefte aan een orkest voor jongeren en heeft de vereniging Symfonieorkest Bloembollenstreek het Jeugdsymfonieorkest Bloembollenstreek (JO) opgericht (1982). Eerst onder leiding van dirigent Lu van Albada en later heeft het bestuur Erik Waerts als dirigent aangenomen, die het orkest tot november 2018 heeft geleid, en met het orkest mooie concerten heeft gegeven; er zijn zelfs op landelijk niveau prijzen behaald. De sprankelende interactie tussen dirigent en orkestleden was tijdens ieder concert weer een genot om te zien. In het orkest spelen jongeren tussen circa 12 en 25 jaar oud. Zij doen auditie voordat ze tot het orkest worden toegelaten. Het orkest verzorgt behalve concerten in de hele regio ook jaarlijks het openingsconcert van de feestweek in Lisse. Zij hebben bij deze concerten samengewerkt met sprekende namen zoals Jan Vayne, Petra Berger, Carel Kraayenhof, Miranda van Kralingen, Cor Bakker, Bastiaan Ragas, Laurens van Rooyen en Tania Kross. In april 2019 is het stokje overgedragen aan Dick Hesselink, die inmiddels ook alweer een succes geboekt heeft met de opening van de Harddraverij feestweek.
Sinds oktober 2022 is het JO op zoek naar een nieuwe dirigent. U kunt hier meer informatie vinden!
In 1995 kwam er nòg een orkest bij: Het Juniorensymfonieorkest Bloembollenstreek (JUSO). Anneke van Dijk heeft dit orkest opgebouwd en ruim 12.5 jaar enthousiast gedirigeerd en aangestuurd. Sinds enkele jaren staat het orkest onder leiding van Marcus Vliegen. Het orkest fungeert als ‘opleidingsorkest’ voor met name het JO. In dit orkest kunnen kinderen van ongeveer acht tot twaalf jaar alvast wennen om samen muziek te maken. Het is voor dirigent en orkestleden hard werken om tot een uitvoering te komen. Veel van de kinderen spelen namelijk nog maar kort op hun instrument. Maar als het concert er dan eenmaal is, straalt de vreugde ervan af en zit de zaal vol trotse ouders, opa’s en oma’s!
Deel deze pagina op social media




