Koninklijke Onderscheiding Anneke van Dijk-van der Spaa

2020 05 04 Anneke Van Dijk Van Der Spaa Lid Orde Van Oranje Nassau Symfonieorkest Bloembollenstreek

Wij zijn als vereniging Symfonieorkest Bloembollenstreek erg blij dat op vrijdag 24 april 2020 “het de koning heeft behaagd” om Anneke van Dijk-van der Spaa te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau om reden van haar inzet voor het culturele leven in Lisse e.o.

In de argumenten hebben, naast vele andere zaken ook het oprichten en jarenlang organiseren en leiden van het JUSO een rol gespeeld, daar zijn wij bijzonder trots op en we feliciteren Anneke dan ook van harte met deze zo gegunde en meer dan verdiende Koninklijke onderscheiding.

Het JUSO is in 1995 als derde orkest binnen onze vereniging opgericht. Anneke heeft dit orkest opgebouwd en 12,5 jaar enthousiast gedirigeerd en aangestuurd. Nog steeds kan zij met heel veel enthousiasme over die tijd vertellen. Anneke had in de tijd dat zij steun en toeverlaat van het JUSO was, reeds een bloeiende lespraktijk als viooldocent. Menig (amateur) violist is zijn/haar vioolstudie bij Anneke begonnen en het overgrote deel van de leerlingen speelde ook in één van de drie orkesten van de vereniging. Anneke had een enorm netwerk binnen de regio waar de vereniging heel veel profijt van heeft gehad.

Voor veel kinderen is het JUSO een eerste aanzet geweest naar het heel veel plezier beleven aan samen muziek maken, sommigen hebben daar zelfs hun beroep van gemaakt.

Eerder startte Anneke halverwege de jaren 80 op basisschool De Poelewaai het school-jeugdorkest ‘Poel-lawaai’. In 1995 is zij hiermee gestopt en toen is dit orkest open gesteld voor alle kinderen van Lisse: zo is het JUSO ontstaan. In 2006 werd zij voorzitter van de commissie Cultureel van Stichting Kasteel Keukenhof, tevens is ze betrokken als bestuurslid bij het Heemsteeds Philharmonisch Orkest.

We mogen Anneke binnen het SOB, waar ook nu nog een paar van haar oud-leerlingen zitten, nog regelmatig als zeer welkome invaller begroeten.

Op vrijdag 3 juli 2020 heeft als gevolg van de versoepeling van de Corona-maatregelen de uitreiking daadwerkelijk maar wel op een bijzondere manier plaats gevonden, niet door de Burgemeester van Lisse, maar door de echtgenoot/echtgenote van de gedecoreerden. Lees hier het volledige artikel.


Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Symfonieorkest Bloembollenstreek