Verslag Tulpenconcert 24 maart 2018


Op zaterdag 24 maart j.l. was het weer tijd voor met afstand de leukste verenigingsavond van het muziekjaar: het Tulpenconcert. In thuishaven Floralis droegen traditiegetrouw alle drie de orkesten van onze vereniging hun muzikale steentje bij.

JUSO

Na een kort openingswoord van voorzitter Fabian Haggenburg was als eerste de beurt aan het JUSO onder leiding van Marcus Vliegen. Als opmaat naar het komende, betere weer waarnaar we allemaal zo uitzien, speelden zij o.a. stukken uit A Midsummer Night’s Dream en Lente uit De Vier Jaargetijden, gevolgd door Trepak uit De Notenkraker en Danse Macabre. Moeiteloos schakelden zij daarna over op de luchtiger filmklassiekers Pirates of the Caribbean en het James Bond thema, om te eindigen met Top 40 kraker Seven Nation Army van The White Stripes. Een geweldig optreden van ons opleidingsorkest, met een dikke pluim voor Marcus die er iedere keer weer in slaagt om al die piepjonge musici te leren samenspelen, en daarbij bepaald niet bang is voor grote klassieke namen en pittig repertoire. Chapeau!

SOB

Als tweede trad het SOB aan. Ook zij hadden gekozen voor twee delen uit A Midsummer Night’s Dream, gevolgd door eveneens twee delen uit Symfonie, Op. 46 van Verhulst. Heerlijke muziek om naar te luisteren, en als vanouds prachtig gespeeld. Geweldige reclame ook voor het SOB-concert op 14 april aanstaande, waar o.a. de complete Symfonie van Verhulst ten gehore zal worden gebracht. Bovendien hebben zij bij die gelegenheid de prachtige celliste Ketevan Roinishvili te gast. Zij zal soleren in de geprogrammeerde werken van Tchaikovsky en Bruch. Alle vertrouwen dat dirigent Paul van der Reijden en de zijnen ook van die avond een groot succes gaan maken, waarvan hopelijk heel veel belangstellenden gaan genieten. Noteer de datum, de kaarten zijn al te koop!

JO

Na de pauze mocht het JO laten horen waarom zij zich opnieuw de finale van het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten hebben binnengespeeld. Met tomeloze energie dirigeerde Eric Waerts zijn orkestleden door de bekende Ouverture van Die Fledermaus en de fonkelnieuwe Antipasto uit Il Cibo (‘Het Eten’), opnieuw een stuk dat speciaal door componiste Rieteke Hulscher voor het JO is geschreven. Maar het JO kan het bij gelegenheid ook prima af zonder Eric, getuige de Celtic Fiddle Tune waarbij concertmeester Jessy Rensink het orkest al rondwandelend met haar viool schijnbaar moeiteloos in de hand hield. Het met groot enthousiasme gespeelde eindstuk Stars en Stripes van Sousa vormde de passende afsluiting van dit sprankelende optreden. Alle bovenstaande stukken én meer gangen uit het muzikale menu Il Cibo zullen overigens door het JO ten gehore worden gebracht in de concoursfinale op 26 mei in De Doelen in Rotterdam. Hoe leuk zou het zijn als daar heel veel verenigingsleden aanwezig zouden zijn om hen aan te moedigen? Kom allemaal kijken naar dit bijzondere muziekfeest – het wordt geheid gedenkwaardig! En zullen we het gewoon zeggen? Zet hem op jongens, driemaal is scheepsrecht!

Uitsmijter

Tenslotte was het tijd voor de afsluiter, het klapstuk van de avond: conform de traditie een werk gespeeld door alle drie de orkesten samen. Het gaf wat consternatie en vergde wat passen en meten om iedereen zijn plek op het podium te geven, maar uiteindelijk lukte het ook ditmaal weer, en werd het publiek overtuigend meegenomen langs de oevers van De Moldau van Smetana. Geweldig om het samenspel te zien en horen tussen de oude rotten en de jongere leden van onze vereniging. Een prachtig slotstuk van deze fijne muziekavond. Het smaakt naar meer, veel meer van deze gezamenlijke avonden in het jaar…..

Fotografie: Kok van Luik en Fred Bakker

Meer foto’s bekijken? Klik HIER voor de complete fotoserie!


Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Symfonieorkest Bloembollenstreek