Verslag Voorjaarsconcert SOB 22 april met harpiste Josefien de Waele


Op 22 april gaf het symfonieorkest Bloembollenstreek (SOB) haar jaarlijkse voorjaarsconcert in de Maartenskerk in Hillegom. Op het programma stonden het Harpconcert van Reinecke en de 2de Symfonie van Brahms. De voorbereiding was niet ideaal, omdat het concert verplaatst moest worden, en daarom op de dag van het Bloemencorso plaats vond.

Het harpconcert en de tweede symfonie van Brahms zijn beide werken uit het begin van de Romantiek en hebben een zware bezetting met veel koper. Naast de gebruikelijke bezetting van strijkers en blazers waren er ook nog vier hoorns, drie trombones en twee trompetten gevonden. Bijzonder was de samenwerking met een aantal koperblazers van Harmonievereniging Crescendo Sassenheim.

De harpiste Josefien de Waele was de solist in het Harpconcert van Reinecke. Door ziekte was er maar één korte repetitie samen met het orkest geweest. Ze speelde een indrukwekkende cadens waardoor het publiek van de klank van het bijzondere instrument kon genieten. Voor het orkest was het een fijne ervaring om het werk nu ook eens mét solist te horen. De tweede symfonie van Brahms is een groots en indrukwekkend werk, met veel drama en emotie. Het werk was iets zwaarder dan wat het SOB de laatste paar jaar gespeeld heeft, maar door de grondige voorbereiding verliep de uitvoering succesvol.

Door het Bloemencorso was het eerder op de dag moeilijk om de Maartenskerk te bereiken, maar tegen aanvang van het concert was de grootste drukte voorbij. Het enigszins tegenvallend aantal bezoekers heeft toch zeer genoten van de twee werken. Voor het volgende concert, begin december, staat de populaire 9de symfonie van Dvorák op de lessenaar. Musici die mee willen spelen zijn van harte welkom. Het orkest heeft vacatures voor strijkers, in het bijzonder altviool en contrabas. Verder zoekt het orkest naar twee fagotten.


Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Symfonieorkest Bloembollenstreek